KMO

EKOLOJİ VE KİMYA KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 15.10.2017  Güncellenme Zamanı: 15.10.2017 19:37:38  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 15.10.2017 19:13:32

Her iki yılda bir zaman zaman diğer emek ve meslek örgütleri ile bazen de sadece KMO olarak düzenlediğimiz karikatür yarışmamızda meslek alanımızla kesişen ve adeta var olabilmemizin koşullarını ortadan kaldıran sorunları teşhir edecek ve/veya çözüm önerileri sunacak başlıklar seçmeye çalışıyoruz. Bu yılki başlığımızı seçerken yalnızca ülkemizdeki değil tüm dünyada doğa katliamına çevirdik yüzümüzü. Doğayı benzer hızla “tüketme”ye, tüketen/zarar verenleri izlemeye devam edemeyiz!

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak mesleğimizin hayatın her alanına temas ettiğinin, dahası aldığımız havadan, vücudumuza, tükettiğimiz/ürettiğimiz her türlü materyale, yaşamın her noktasında kimya olduğunun farkında olarak, güncel konulara meslek alanımız üzerinden çözüm önerileri üretmeyi kendimize dert ediniyoruz. 

Anlatılacak onlarca konu, kuracak yüzlerce cümleyi bir sanat ürününün tek solukta anlatabileceğine olan düşüncemizle iki yılda bir düzenlemiş olduğumuz karikatür yarışmamızın ilki "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği," ikincisi "Barış için Kimya" idi ve şimdi üçüncüsü "Ekoloji ve Kimya" başlığı ile eserleri bekliyor. 

Her iki yılda bir zaman zaman diğer emek ve meslek örgütleri ile bazen de sadece KMO olarak düzenlediğimiz karikatür yarışmamızda meslek alanımızla kesişen ve adeta var olabilmemizin koşullarını ortadan kaldıran sorunları teşhir edecek ve/veya çözüm önerileri sunacak başlıklar seçmeye çalışıyoruz. Bu yılki başlığımızı seçerken yalnızca ülkemizdeki değil tüm dünyada doğa katliamına çevirdik yüzümüzü. Doğayı benzer hızla "tüketme"ye, tüketen/zarar verenleri izlemeye devam edemeyiz! 

Yediğimiz gıdalar, ektiğimiz toprak, aldığımız hava, içtiğimiz su yaşamımızı sürdüren, peki nasıl etkilenmiş durumdalar? İklim değişikliği hayatlarımızı bu kadar etkilerken hala ağaçsızlaştırma/betonlaşma, toprağın havanın suyun kirletilmesi, suyun şişelenmesi/gasp edilmesi, derelerin özgür akmaması/korkunç projeler ile kurutulması ve daha nice doğa katliamı doludizgin devam ediyor. Ekolojik denge değil, rant ön plana çıkarılıyor! Yaşam yok ediliyor. 

Sadece Türkiye`de İstanbul`a dahi bakacak olursak 2002-2017 yılları arasında orman katliamının (onunla beraber yaşam alanı bu ormanlar olan canlıların) boyutu gözle görülür düzeyde, Karadeniz`de derelerin özgür akması için, ormanları yok edecek yanlış yol projelerine karşı kendisini siper eden halk hepimizin isyanını dillendirmedi mi, Dersim`de orman yangınına müdahale geç kalınca koşanlar her birimiz değil miyiz, zeytin ağaçları kesilmesin diye sarılan kadın hepimiziz. Yaşamı savunmak boynumuzun borcu… 

Hakikatin adeta suç sayıldığı, bilimin, aklın, vicdanın cezalandırıldığı coğrafyamızda, meslek etiğinden söz etmek, meslek etiği ile hareket etmek insan olmanın temeli diye düşünüyoruz. Mesleğimizi icra ederken insanları, doğayı, tüm canlıları nasıl etkiliyoruz? Farkındayız, kimya endüstrisi yanlış uygulamalar sebebi ile doğaya en çok zarar verebilecek sektörlerden birisi; doğru bir mühendislikle, doğayı, yaşamı ön plana alarak bu zararların önüne geçilebileceğini de biliyoruz. Tüm canlılar uyum içerisinde doğada birlikte yaşayabilir, üretimimizi ekolojik dengeye zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirebiliriz. Hatta ekolojik dengenin lehine iyileştirici projeler de geliştirebiliriz/geliştiriliyor. 

İşte tüm bu sorularımız, sorunlarımız ile üçüncü karikatür yarışmamızda "ekoloji ve kimya" üzerine hep beraber düşünelim istiyoruz. Ekolojik bir yaşam/dünya için sektörümüzün katkıları nasıl olabilir, sorunlara katkılarımız neler? Başka bir dünya mümkün, biliyoruz… 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

45. Dönem Yönetim Kurulu

 

Dosyalar

Etkinlik Afişi (133 KB) (15.10.2017 19:30:54)

Genel Kurallar ve Katılım Koşulları (693 KB) (15.10.2017 19:31:32)

Katılım Formu (48 KB) (15.10.2017 19:37:11)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 20

İstanbul Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME